Rusia anunță că a construit primul set de torpile atomice Poseidon, care vor fi transportate de submarinul Belgorod

de: Anca Lupescu
16 01. 2023

Constructorii de nave rusești au produs un set complet de torpile atomice Poseidon, care vor fi transportate de mega-submarinul nuclear Belgorod, a declarat pentru TASS o sursă apropiată Ministerului Apărării.

Rusia anunță primpele torpile Poseidon

Noua navă va fi înarmată cu arme „în viitorul apropiat”, a declarat sursa, adăugând că sistemul de armament a efectuat teste pe diferitele sale elemente, inclusiv sistemul de propulsie.

Poseidon are la bord un reactor nuclear pentru a genera propulsie și transportă un focos nuclear puternic ca încărcătură utilă. Primele indicii privind dezvoltarea sa au fost publicate de Rusia în 2015. Arma nu a intrat încă oficial în serviciul militar.

Sistemul este conceput ca o armă de distrugere în masă greu de interceptat, care poate anihila active navale strategice, cum ar fi baze militare, șantiere navale și grupuri de atac ale portavioanelor. De asemenea, poate provoca daune masive orașelor de coastă în cazul unui război nuclear la scară largă.

Anunțul armatei ruse

Deși au fost făcute publice puține detalii despre torpilă, se știe că aceasta necesită o platformă specializată pentru a fi desfășurată. Armata rusă a anunțat că intenționează să construiască până la patru submarine cu propulsie nucleară configurate pentru această misiune.

Primul dintre acestea, Belgorod, a fost finalizat în 2019 și pus în funcțiune în iulie anul trecut. Nu se știe câte torpile Poseidon constituie un „set” pentru o navă. Cele mai multe evaluări spun că submarinele pot transporta până la șase, dar unele sugerează că până la opt pot fi lansate de o singură navă.

Belgorod are un deplasament raportat de 30.000 de tone scufundate și o lungime record de 184 de metri. Se crede că torpilele Poseidon au o lungime de 16 până la 24 de metri și ar trebui să fie transportate în containere de transport maritim atașate la corpul submarinului, mai degrabă decât în tuburi interne.